Zlato v skeletone pre suverénku Yarnoldovú, prvé britské v Soči

14.02.2014 Celý región

Červená Poľana 14. februára (TASR) - Britská skeletonistka Elizabeth Yarnoldová si na XXII. ZOH v Soči suverénnym spôsobom vybojovala zlatú medailu časom 3:52,89 min.

Striebro získala jej najväčšia rivalka Američanka Noelle Pikusová-Paceová, ktorá v súčte časov štyroch jázd stratila na víťazku 0,97 s. Bronz zo ženskej súťaže zostal na ruskej pôde zásluhou domácej reprezentantky Jeleny Nikitinovej (+1,41 s).

Yarnoldová získala pre Britániu v Soči prvé zlato a napodobnila úspech svojej krajanky Amy Williamsovej, ktorá triumfovala v súťaži skeletonistiek na ZOH 2010 vo Vancouveri. Dvadsaťpäťročná Yarnoldová, ktorá vyhrala celkové hodnotenie Svetového pohára 2013/2014, predviedla v areáli Sanki vynikajúce výkony a konkurentkám nedala žiadnu šancu. Svedčili o tom jej najrýchlejšie časy vo všetkých štyroch jazdách v rámci 20-členného štartového poľa, aj keď v záverečnej sa v ľadovom koryte snažila predovšetkým neurobiť hrubú chybu.

"Poslednú jazdu som si plnými dúškami užívala, pretože som do nej vstupovala s komfortným náskokom. Nerozhodila ma ani drobná chybička v hornej časti trate, lebo potom som už nabrala tú správnu rýchlosť. Dohnala som menšiu stratu a nakoniec z toho bol opäť najrýchlejší čas. Táto sezóna je pre mňa ako z ríše snov. Vyhrala som premiérovo Svetový pohár a teraz mám zlatú medailu z olympiády. Jednoducho paráda!" radovala sa Yarnoldová.

Už po celkovo tretej jazde, prvej piatkovej, ju mohlo o najcennejší kov obrať jedine výrazné zaváhanie. Pred úradujúcou majsterkou Európy Pikusovou-Paceovou mala líderka náskok 0,78 s, ktorý v konečnom zúčtovaní ešte zvýraznila na takmer jednosekundový (+0,97 s). Yarnoldovej výkony v Soči gradovali, v prvej a tretej jazde navyše prekonala traťový rekord, a tak má zlatý kov naozaj správnu majiteľku.

V piatok 14. februára odštartovali svoju súťaž muži, ich medailové dokorovanie sa uskutoční v sobotu 15. februára po absolvovaní tretej a štvrtej jazdy.

Výsledky:

1. Elizabeth Yarnoldová (V. Brit.) 3:52,89 min, 2. Noelle Pikusová-Paceová (USA) +0,97 s, 3. Jelena Nikitinová (Rus.) +1,41, 4. Katie Uhlaenderová (USA) +1,45, 5. Oľga Potylicinová (Rus.) +1,51, 6. Maria Orlovová (Rus.) +1,83, 7. Sarah Reidová (Kan.) +1,84, 8. Anja Huberová (Nem.) +2,35, 9. Janine Flocková (Rak.) +3,14, 10. Sophia Griebelová (Nem.) +3,23
 

Vyberte región